Lucid Rüya

1. Lucid ne demektir?









Lucid kelimesi sözlükte “berrak, anlaşılır, aklı başında, açık” olarak tanımlanır. Buradaki “aklı başında” cümlesi aslında lucid rüya tanımının bir nevi temelini oluşturmaktadır. Lucid rüya en basit tanımıyla rüya gördüğümüzün farkına vardığımız durumdur.

2. Rüyam gerçekti de, aslında şu anda mı rüyadayım?

Bu tarz rüyaları hepimiz görüyoruz değil mi? Fazlasıyla gerçek. Uyandığımızda hâlâ etkisinden kurtulamadığımız “acaba gerçek miydi?” diye kendimizi sorguladığımız rüyaları uykumuzun “REM” evresinde görürüz. Bu evre uykumuzun en derin noktasıdır ama tahmin edilenin aksini bu evrede kalp atışları ve nefes alıp verme hızlanır, beyin son derece aktif bir şekilde çalışmaya başlar. Rüyanızdaki köpekten kaçarken aynı anda yataktan da fırlayıp başınızı gözünüzü kırabilme tehlikesi yaşayabilirsiniz. Bunun olmaması için beyniniz ‘REM uykusunda’ vücudunuzu bir nevi felç konumuna getirir.


3. Sonu gelmeyen maceralar


Tam da bu noktada kendi filminizin yazarı-yönetmeni olacak şekilde rüyalar görmeye başlarsınız. Sözlük anlamında bahsettiğimiz ‘lucid’ kelimesinin karşılığı olan “aklı başında” tanımı bu noktada büyük önem kazanmaya başlar. Rüyada olduğunuzu fark ettiren bir detaya örnek verecek olursak ise; kaybettiğiniz bir yakınınızın kanlı canlı görmeniz gibi, o noktada bu işte bir terslik var dersinizi ve beyninizin mantık bölgesi bu işe el atar ve size rüyada olduğunuzu fark ettirir.


4. Ya sonra?

İlk önemli adım ise; rüyada olduğunuzu fark ettiğiniz andan sonra artık bilinçaltınız ve yaratıcılığınızla başbaşa kalırsınız. Bu noktadan sonra rüyanızın kontrolü size ait demektir. Superman gibi göklerde süzülüp, Spiderman gibi şehrin her yerine ağ atabilir, bıktığınız kabuslarınızıdan arınıp sıcacık kumlara ayak basabilir, 17 yaşınızdaki halinize sorular sorup bilinçaltınızdan cevaplar alabilirsiniz.

5. Tehlikeli midir?

“Araf’a düşersen uyanamazsın bir daha”, “Rüyanda ölürsen gerçekte de ölürsün”, “Bağımlısı olur bir daha uyanmak istemezsin bırak bu işleri” gibi safsataların aksine “lucid rüya” son zamanlarda uykusuzluk, depresyon gibi psikolojik sorunların tedavisinde başvurulan bir yöntem haline gelmiştir.


6. Nasıl ‘lucid rüya’ görebilirim?

“Çok basit!” demeyi evet biz de çok isterdik ancak her güzel şeye ulaşmak için olduğu gibi bu rüyaları görmek içinde çaba sarf etmeniz gerekecek. Çeşitli yöntemler olmasına rağmen, temel olarak iki tane alışkanlık edinmeniz gerekmektedir. Başucunuzda bir günlük bulundurun ve her gördüğünüz rüyayı unutmadan bir an evvel not edin. Bu alışkanlık rüyalarınızı daha iyi hatırlamanıza yardımcı olacaktır, aynı zamanda da genel olarak gördüğünüz şeyleri fark edip, bir daha aynı şeyi gördüğünüzde rüyada olduğunuzun farkına varmanızı sağlayacaktır.


7. ‘Lucid rüya’yı nasıl kontrol edebilirim?

İkinci olarak gün içinde belirli aralıklarla ellerinize bakıp kendinize “Rüya mı görüyorum?” diye sorun. Bunu bir alışkanlık haline getirdiğiniz zaman aynı şeyi rüyanızda da yapacaksınız ve ellerinizin olması gereken yerde toynaklarınızı gördüğünüzde cevabınız “Evet rüya görüyorum” olacak ve artık kontrol tamamen sizde.




Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın 

Yorumlar

Popüler Yayınlar