Yule Ritüeli ve Yule Özellikleri,Gelenekleri
Yule Ritüeli ve Yule Özellikleri,Gelenekleri
Yule 21 Aralık tarihinde kutlanır ve Güneş Tanrı'nın yeniden doğuşudur. Bu gelenek olduğu gibi hristiyanlığa christmas olarak geçmiştir.hristiyan vhristmas geleneklerinin tamamı Pagan kökenli Yule geleneğinden gelmiştir. Çam ağacı süslemek, su içinden elma yemek, el yapımı hediyeler vermek vs.. gibi gelenekleri vardır bugünün.
Özellikle her daim yeşil kalan bitkiler Güneş tanrı ile özdeşleştirilir bugün, çünkü Güneş tanrı ölür ve yeniden doğar sürekli. Sabahın ilk ışıkları Güneş Tanrı geri çağırılır bunun için dualar okunur... Ayrıca şenlik ateşleri yakılır, ateş yakmak oldukça önemlidir ve yakılan ateşe bakılarak Güneş tanrı çağırılır.
Yule Gelenekleri ve Özellikleri
Kutlama çeşitleri: Hediye verme, aile ve arkadaşlarla zaman geçirme, kora halinde ilahiler söyleme, Yule kütüğü yakma, Yule ağacı süsleme (Güneş tanrının gelişini kutlamak için)
Semboller: Yule kütüğü, çelenkler, çobanpüskülü, kapılara ökse otu asma, altın renkli mumlar, karanfille bezenmiş meyve sepetleri, baharatlı mayalı içki (Ya fransızların ünlü baharatlı şarapları ya da karanfilli zencefilli baharatlandırılmış şaraplar)
Bitkiler; Defne, Yaprak dökmeyen ağaçlar (Çam gibi), Çobanpüskülüi akgünlük, ökse otu, meşe, çam, adaçayı
Tütsüleri; Çam, Selvi, Defne ve Tarçın
Taşlar: Yakutlar, Kantaşları, Lal, Elmaslar ve Zümrütler
Yemekleri; Meyveler, kuruyemişler, Hindi, Zencefil çayı, Baharatlı mayalı içkiler, Eggnog, Cider (arkadaşlar bu türkiye'de yok. Elma şarabı oluyor kendisi ama bizim meyveli şaraplar gibi değil, prosesi daha geleneksel) cider ile yapılmış kurabiyeler ve kekler.
Renkler; Kırmızı, Yeşil, Beyaz, altın, Gümüş, Sarı ve Turuncu
Ağaç Süsleme Geleneği; Geleneksel olarak yeşil (çam gibi) bir yule ağacı tercih edilir. Bu süslenir ve Güneş Tanrının doğuşu kutlanır.Tarçın çubukları , kuvarslar, elma, portakal ve limonlar asılabilir. Doğal bir dekorasyon yapmaya çalışın. Çeviren:Sirius
-Solitary Yule Ritüeli-
Altar çam, biberiye, defne, sedir gibi yaz kış yeşil kalan bitkilerle donatılır. Ayrıca kuru yapraklarda kullanılabilir.
Kazan, altarda ısı geçirmeyen bir yüzeye konur ve alkol ile doldurulur veya kazanın içine kırmızı mum yerleştirilebilir. Ritüel boyunca ateş yakılması gelenekseldir. Dışarıda yapılacaksa yule kütüğü (meşe veya çam) yakılır.
Çember açılır tanrı ve tanrıça çağırılır. Ve kazanın önünde şunlar söylenir;
“Ben kederli değilim, dünya uykuya dalmış olsa da
Ben kederli değilim, buz gibi rüzgarlar ortalığı yıksa da
Ben kederli değilim, çok ve yoğun bir şekilde kar yağsada
Ben kederli değil; çünkü bunlar geride kalacak çok yakında”
Kazan yakılır (Alkol ateşe verilir) veya mum yakılır ve alevler yükselirken şu söylenir;
“Bu ateşi senin onuruna yakıyorum Ey Ana Tanrıça
Sen ölümden yaşamı; soğuktan sıcağı yarattın
Güneş bir kez daha yaşıyor; Işığın vakti azalsa bile
Hoşgeldin, Sürekli Geri dönen Güneş tanrı
Kutlu olsun Herşeyin Annesi!”
Ateşe odaklanılır, güneş tanrının yükselişi imgelenir. Adaklarınız varsa ateşe atabilirsiniz. Bir adet çam veya meşe dalı yakabilirsiniz kazanın içinde. Bu sırada meditasyon yapılır ve belli bir süre sonra şunlar söylenir;
“Güneşin Yüce Tanrısı
Senin dönüşünü karşılarım
Tanrıça üzerinde parla ışığınla
Dünya üzerinde parla ışığınla
Saç tohumları ve bereketlendir toprağı
Bütün kutsamalar sanadır,
Güneşin Yeniden Doğanı”
Yaptığınız kek, ekmek ve hamur işini ve şarabı kutsayarak tüketin ve sabbatı kutlayın. Ritüelinizi bu şekilde tamamlayarak şükranlarınız sunun. Tanrı ve Tanrıça'ya teşekkür edin, ritüeliniz bittiğinde çemberi kapatarak, köşeleri geri gönderin.
🔻 Daha Fazlası İçin 🔻
Türkiye'nin ilk parapsikoloji mobil uygulaması çıktı ! Şuanda İngilizce ve Türkçe olarak hizmet vermektedir. Yüzlerce içerikleriyle şimdi Play Store'da. İçindekiler : Parapsikoloji , psikoloji , şifalı bitkiler ve taşlar nedir ? Ne işe yararlar ? , mitoloji ve daha fazlası için aşağıdaki linkten tıklayarak indirebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder